Przygotuj Piękne Kolorowe Jajka i Zaskocz Sąsiada!:-)

Przygotuj Piękne Kolorowe Jajka i Zaskocz Sąsiada!:-)

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Warto spędzić ten czas z najbliższymi, a dzieciom pokazać dawne tradycje związane tym wyjątkowym okresem w roku. Czy u Was w domu też piecze się babki, mazurki, okazałe pasztety i farbuje kolorowe pisanki?

Kamila Mrozek
12.04.2019, 14:48

Jeśli szukacie sposobów na kreatywne spędzenie czasu z Waszymi pociechami, polecamy dekorowanie wielkanocnych jajek w modnym stylu DIY (Do It Yourself) czyli "Zrób To Sam".

Gwarantujemy, że malowanie jajek zgodnie z naszymi wskazówkami stanie się nie tylko fascynującym kuchennym eksperymentem, ale będzie bezpieczne dla zdrowia wszystkich uczestników wielkanocnej uczty. Gotowi na wielowabarwną, ekologiczną przygodę "z jajem"? Jeśli tak, to uważnie przeczytajcie poniższy tekst, a później zamieńcie swoją kuchnię w prawdziwe laboratorium!

Na sklepowych półkach można znaleźć bogatą ofertę chemicznych barwników do jajek - nawet fluorescencyjnych czy metalicznych. Ale warto wiedzieć, że kupowane w markecie sztuczne farbki są syntetyczne, tokstyczne, zawierają składniki szkodliwe dla dzieci - mogą powodować wysypki, rozdrażenienie, a nawet nowotwory.

Zamiast ryzykować zdrowie swoich bliskich i kupować barwniki do jajek wątpliwej jakości, spróbujcie skorzystać z bogactwa kolorów natury. Wystarczy trochę "poczarować" w kuchni z wywarami z warzyw, przypraw i owoców, by mieć zdrowe i oryginalne barwniki do jajek na święta.

Przygotowanie z dziećmi ekologicznych barwników do jajek może być nie tylko kreatywną zabawą, ale spełniać też funkcje edukacyjne. Pokazujemy najmłodszym, że dostępne rośliny i przyprawy mają piękne kolory, w które możemy "ubrać" też świąteczne pisanki. Poza tym takie farbowanie jajek to super lekcja ekologii!

Zanim zabierzesz się do farbowania wielkanocnych jajek, dokładnie umyj je wodą lub przetrzyj octem. Aby zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania, wyjmij je z lodówki na godzinę przed tym działaniem. Pamiętaj, by włożyć jajka do zimnej wody, a nie wrzątku.

#1 Łupiny od cebuli

© takprosto.cc

Farbowanie jajek w wywarze z łusek od cebuli to sprawdzony, "babciny" sposób. Pamiętajcie, że im dłużej trzymacie jajka w roztworze, tym ciemniejszy będzie ich kolor.

#2 Liście czerwonej kapusty

© takprosto.cc

Ciekawym sposobem na otrzymanie niebiesko-fioletowego barwnika jest wykorzystanie wywaru z czerwonej kapusty. Jak go przygotować? Kapustę trzeba pokroić na małe kawałki, dzalać 500 ml wody i zagotować. Potem warto dodać do wywaru łyżkę octu, jeśli chcemy uzyskać bardziej fioletowy niż sinoniebieski kolor. Ugotowane jajka należy moczyć w takim wywarze od 2 do nawet 12 godzin - w zależności od tego, jakie nasycenie koloru chcemy otrzymać.

#3 Sok z buraka

© takprosto.cc

Aby uzyskać jajka w pięknym, malinowo-różowym odcieniu, należy namoczyć je w soku z buraków. Jeśli pragniecie, by jajka miały delikatny jasny kolor, gotujcie jajka z sokiem z tego warzywa i pozwólcie, by jajka ostygły w zdjętym z palnika gazowego garnku z wywarem.

#4 Wywar z korzeni maddery czyli marzany barwierskiej

© takprosto.cc

Z kłącza maddery otrzymuje się barwnik – alizarynę wraz z pochodnymi, którym dawniej barwiono tkaniny na czerwono, brązowo i fioletowo. Barwnik ten znany był już starożytnym Egipcjanom, Fenicjanom i Żydom. Dziś można kupić pokrojone na kawałki korzenie maddery np. w sklepach zielarskich. Jak przygotować z niej barwnik do jajek? Trzeba ją przez 10 minut moczyć w zimnej wodzie, potem dobrze opłukać i drobno posiekać. Pokrojone korzonki należy zalać 1-2 litrami wody i zagotować, a potem gotować na wolnym ogniu około godziny. Po schłodzeniu wywaru, należy go odcedzić, dodać 1 łyżkę octu i łyżeczkę soli. Jajka należy potem gotować w bulionie z barwnika przez około 15 minut. W efekcie otrzymacie przepiękny, czerwony kolor.

#5 Owoce ciemnych winogron

© takprosto.cc

Jak zabrać się za przygotowanie barwnika jasnofioletowego? Wystarczy wycisnąć sok z ciemnych winogron lub kupić w sklepie gotowy sok winogronowy. Jajka trzeba moczyć w soku przez kilka godzin. Prawda, że to bardzo prosty sposób?

#6 Sok z czarnych jagód

© takprosto.cc

Aby otrzymać bardziej intensywny - fioletowo-granatowy barwnik do jaj, użyjcie soku z jagód. Już z 1 łyżki zblendowanych jagód otrzymacie żywy kolor, w którym należy trzymać jajka przez kilka godzin. Pamiętajcie o stosowaniu rękawic ochronnych. Barwnik jagodowy jest bardzo intenstywny.

#7 Wywar z czarnej herbaty lub kawy

© takprosto.cc

Piękny czekoladowy kolor barwnika do jajek otrzymacie z czarnej herbaty lub kawy. Wystarczy zaparzyć 5 torebek herbaty ekspresowej lub w 1 litrze wody rozpuścić około 3 łyżek kawy rozpuszczalnej. Gotujcie jajka w tak przygotowanej kawie lub herbacie przez około 15 minut. Aby otrzymać ciemny kolor, trzeba przygotować naprawdę mocny roztwór z kawy lub herbaty.

#8 Mieszanka z kurkumy

© takprosto.cc

Dzięki tej przyprawie stosowanej w kuchni, możecie nadać jajkom energetyczny słoneczno-żółty kolor. Należy w tym celu 20 g kurkumy dodać do 1 litra wody i gotować w niej jajka przez 10 minut.

#9 Puree ze świeżej marchewki i papryki

© takprosto.cc

Przepiękny barwnik do jajek otrzymacie również z soku marchewowego z dodatkiem żółtej lub czerwonej papryki. Jak to zrobić? Zblendować razem jedną świeżą marchew i paprykę, potem zalać puree wrzątkiem i dokładnie wymieszać, dodać 1 łyżkę octu. W powstałej farbce można już umieścić ugotowane jaja. Będą zachwycały żółto-pomarańczowym odcieniem!

#10 Liście pokrzywy lub szpinaku

© takprosto.cc

Seledynowy lub bardziej intensywny zielony barwnik otrzymacie z liści pokrzywy lub szpinaku. Do jasnego koloru trzeba wykorzystać wywar z liści pokrzywy. Ten ciemniejszy nadadzą jajkom oczywiście szpinakowe wywary. Im dłużej będziecie gotować jajka w wywarach z tych liści, tym bogatszy będzie ich zielony kolor.

Pomalowane jajka należy położyć na suchej szmatce, a następnie delikatnie natrzeć olejem roślinnym. Będą prezentowały się przepięknie w koszyczku wielkanocnym.

Jak widać farbowanie jajek naturalnymi barwnikami jest naprawdę efektowne. Trwa oczywiście dłużej niż w przypadku korzystania z gotowych, chemicznych kolorów ze sklepu. Ale czy nie warto poświęcić trochę więcej czasu dla zdrowia i takiego efektu wizualnego?

W Internecie znajdziecie wiele filmików i poradników ze zdjęciami, które pomogą Wam przygotować oryginalne, ekologiczne barwniki do wielkanocnych jajek. Co powiecie na jajka barwione marmurkowo?

Piękny efekt uzyskacie gotując jajka w pończochach, do których włożycie wcześniej - gałązki, listki np. selera, czy pietruszki.

Prawda, że odbite na jajkach kształty listków wyglądają bardzo naturalnie?

Co zrobić z własnoręcznie umalowanymi jajkami na Wielkanoc? Zanim je zjecie ze smakiem, warto przygotować dla nich odpowiednie, odświętne naczynko. Może Wasze dzieci wymyślą coś podobnego do tego jajecznego-rzeżuchowego ogródka na zdjęciu poniżej? ;)

Jesteśmy ciekawi, jakie są Wasze sposoby na przygotowanie malowanych, wielkanocnych jajek? Korzystacie z gotowych farbek, czy eksperymentujecie w kuchni z naturalnymi wywarami?

A może zechcecie podzielić się z nami własnym, oryginalnym sposobem na ekobarwniki do świątecznych jajek?