Jak Łatwo Zrobić Ogórki Bez Octu i Sterylizacji?

Jak Łatwo Zrobić Ogórki Bez Octu i Sterylizacji?

Kto z Was lubi chrupiące i kwaśne ogóreczki prosto ze słoja? To doskonała przekąska do mięs i pasztetów, jak również ważny składnik wielu sałatek z jajkami, które przygotowujemy w okresie świąt. Zdarza Wam się czasem robić własne przetwory z ogórków? Nawet jeśli dotąd nie odważyliście się tego wykonać, koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Dzięki niemu w mgnieniu oka "wyczarujecie" przepyszne kiszone ogórki o wytrawnym musztardowym posmaku.

Kamila Mrozek
14.04.2019, 17:51

Na czym polega sekret przygotowania tych ogórków w zalewie? Bardzo ważną rolę odgrywają tutaj przyprawy oraz krótkie podgrzewanie solanki do ogórków na patelni. Do zrobienia przetworu z tych ogórków będziecie potrzebować tylko naturalnych składników. Obejdzie się bez octu, długiej sterylizacji, a także wielogodzinnego siedzenia nad słoikami, które często pękają podczas robienia tradycyjnych ogórków w zalewie.

Poniżej znajdziecie listę składników do przygotowania pysznych kwaśnych ogórków. Do zrobienia tego przetworu będziecie potrzebować też dużego, 3-litrowego słoja.

  • 2 baldachy świeżego kopru
  • 3 kawałki świeżego chrzanu
  • 3 liście dębu
  • 2 liście wiśni
  • 2 liście z krzewu czarnej porzeczki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 łyżki proszku musztardowego

1. Na dnie czystego i suchego słoja starannie ułóżcie przyprawy, zioła, ząbki czosnku i drobno posiekaną zieloną papryczkę.

© takprosto.cc

2. Napełnijcie słój po brzegi świeżymi, umytymi pod bieżącą wodą ogórkami. Aby równomiernie przeszły marynatą, wybierzcie okazy o podobnej wielkości. Potem przygotujcie marynatę do przetworu: wystarczy rozpuścić przygotowaną sól kamienną w 2 litrach przegotowanej wody. Zalejcie nią ogórki i przykryjcie słój.

© takprosto.cc

3. Po dwóch dniach zdejmijcie przykrycie ze słoja, usuńcie nagromadzoną podczas fermentacji pianę z ogórków, a następnie dosypcie do słoja 2 łyżki proszku musztardowego (zmielonej na pył gorczycy, którą możecie przygotować sami lub kupić w postaci gotowej przyprawy do musztardy).

4. Następnie trzeba dokładnie zamknąć słoik i potrząsnąć nim, aby proszek musztardowy dobrze wymieszał się z zalewą. Potem zamknięty słój z ogórkami odstawcie na 6 godzin. Potem otwórzcie go i delikatnie przelejcie zalewę solankową na patelnię. Podgrzejcie ją przez 5 minut, a później znów zalejcie nią ponownie ogórki.

5. Po kilku dniach będziecie mogli skosztować pysznych kwaszonych ogórków w pikantnej miodowo-papryczkowej zalewie. Słój z ogórkami na pewno chętnie wykorzystacie do przygotowania zdrowej sałatki, albo podarujecie komuś bliskiemu. Takie ogórki można przechowywać przez kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.

© takprosto.cc

Co powiecie na świąteczne śniadanko z dodatkiem takich pysznych ogóreczków?

Czy zdarza Wam się samodzielnie przygotowywać przetwory z owoców i warzyw? Może zdradzicie nam własny, prosty przepis na pyszne warzywa w słoju?