Które żółtko jest zdrowsze? Mało kto zna tę zasadę

Które żółtko jest zdrowsze? Mało kto zna tę zasadę

Kolor żółtka może nam powiedzieć dużo o zdrowiu kury. Na jego podstawie możemy wybrać najlepsze i najbardziej wartościowe jajko. To ważny, chociaż nie jedyny wskaźnik. Jak poznać, że jajko naprawdę pochodzi od kury z wolnego wybiegu?

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.

Co oznacza kolor żółtka?

Kolor żółtka nie jest jedynym wskaźnikiem tego, czy jajko jest zdrowe. Faktem natomiast jest, że kury z wolnego wybiegu, które jedzą dużo roślinności z karotenoidami, znoszą jajka z bardziej wyrazistym żółtkiem.

Upraszczając, można przyjąć, że ciemne żółtko po prawej stronie górnego zdjęcia jest zdrowsze, gdyż prawdopodobnie pochodzi od kury z wolnego wybiegu. Jasne żółtka świadczą o tym, że kura, która zniosła jajo, była karmiona paszą przemysłową – tanim pokarmem o słabej jakości.

Jednak na kolor żółtka wpływają również barwniki zawarte w paszy. Hodowcy dobrze wiedzą jak „pokolorować” żółtko i uciekają się do różnych metod. Często karmią kury paszą z barwnikami (naturalnymi lub syntetycznymi) i w ten sposób manipulują kolorem żółtka. Te substancje nie zawsze są szkodliwe, jednak przez takie manipulacje nie mamy szans na rozpoznanie, co tak naprawdę jest w jajku...

Dlatego tak istotne jest, by kupować jajka z zaufanego źródła.

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

© PIXABAY

Nie. Zabarwienie skorupki zależy wyłącznie od rasy nioski i nie wpływa na jakoś jajka.

A kolor białka?

© PEXELS

Białko o lekko mlecznym zabarwieniu świadczy o tym, że jajko jest bardzo świeże. Wraz z upływem czasu staje się ono bardziej przejrzyste.

Czy Twoim zdaniem smak jajek „marketowych” różni się od smaku jajek kupionych u sprawdzonego hodowcy?