Pierwsza w Europie podwodna restauracja! Zaskakujące menu i dzika przyroda tuż obok zwiedzających.

Pierwsza w Europie podwodna restauracja! Zaskakujące menu i dzika przyroda tuż obok zwiedzających.

Jest to pierwsza taka atrakcja w Europie i jednocześnie największa na świecie! 5 metrów pod poziomem morza przeżyjesz prawdziwą podwodną przygodę. Wystarczy wybrać się do Norwegii, gdzie otworzono podwodną restaurację „Under”, która w mgnieniu oka stała się obowiązkowym punktem na mapie wszystkich turystów.

Kinga Kwiecień
22.03.2019, 05:04

Panoramiczna szyba pozwala obserwować życie morskich stworzeń.

© www.ingermariegrini.no

Sztuczne oświetlenie przyciąga plankton do 10-metrowego okna. Z kolei plankton w naturalny sposób zwabia wszelkie gatunki ryb, jeżowce, kraby i homary. Za oknem widywano także foki, ale nie są to mile widziane zwierzęta. Obsługa restauracji nie przepada za nimi, bo mają tendencje do płoszenia innych, bardziej pożądanych stworzeń.

Sceny z morskiej dziczy zapewniają gościom niebywałe widowisko!

© www.under.no

Można obserwować różnorodne organizmy morskie, które będą się różnić w zależności od pory roku i warunków panujących na morzu. Lindesnes w Norwegii słynie ze zmiennej pogody, więc życie tętniące za oknem potrafi zmienić się w ułamku sekundy. Jest to gwarancją niesamowitych widoków i niepowtarzalną możliwością obserwacji zmienności przyrody.

Restauracja zaprojektowana przez firmę Snøhetta jest perłą architektury.

© www.visitnorway.com

Wygląda jakby wpadała w wodę i sprawia wrażenie w połowie zatopionej nowoczesnej budowli, która niewiadomo skąd wzięła się na skraju skalistego wybrzeża.

Jeden koniec 34-metrowej restauracji opiera się o skały, podczas gdy drugi spoczywa na dnie 5 metrów pod poziomem morza.

© www.under.no

Już sam widok z zewnątrz jest spektakularny i wzbudza intensywne emocje!

Grube, betonowe ściany gwarantują bezpieczeństwo osobom znajdującym się wewnątrz restauracji.

© NTBScanpix / Tor Erik Schroder

Są zaprojektowane tak, by wytrzymać nacisk i wstrząsy w trudnych warunkach morskich.

© NTBScanpix / Tor Erik Schroder

Dezeen Rune Grasdal, główny architekt, tłumaczy, jak bardzo interesującym i niebywałym doświadczeniem jest przebywanie w podwodnej restauracji:

Dla większości z nas jest to zupełnie nowe doświadczenie świata. To nie jest akwarium, to przyroda Morza Północnego. To sprawia, że ​​jest o wiele bardziej interesująco. Ta restauracja przenosi cię bezpośrednio w dzikość. Jeśli pogoda jest zła, na zewnątrz panują bardzo trudne warunki. To wspaniałe doświadczenie siedzieć tutaj i być bezpiecznym, pozwalając naturze szaleć tak blisko ciebie. Bez wątpienia jest to bardzo romantyczne i miłe doświadczenie.

© NTBScanpix / Tor Erik Schroder

Struktura budynku ma się finalnie zintegrować ze środowiskiem morskim, ponieważ szorstkość betonowej skorupy będzie funkcjonować niczym sztuczna rafa, służąc jako podłoże dla wodorostów.

O wielkości restauracji świadczy fakt, że w swoim wnętrzu pomieści aż 100 gości.

© Lefteris Karagiannopoulos

Jednak rezerwacja miejsc może być utrudniona, ponieważ są one bardzo szybko rozchwytywane!

W Lindesnes, w przeciągu jednego dnia pogoda zmienia się ze spokojnej w burzliwą nawet kilkukrotnie.

© Lefteris Karagiannopoulos

W drodze do restauracji możesz trafić na szalejący wiatr, który wściekle rozbija fale o skały i targa czupryny zwiedzających. Poczujesz się bezpiecznie, gdy tylko zostaniesz wprowadzony do wyciszonych, pokrytych dębem pomieszczeń. Bogate wnętrza tworzą ciepłą, przyjazną atmosferę w środku restauracji.

© Inger Marie Grini

Jako metafora zejścia z lądu w podwodny świat, panele sufitowe są pokryte materiałem, nawiązującym kolorystycznie do widoków zachodzącego słońca, miejscami zmieniając się w niebanalny efekt, niczym światło przenikające przez taflę morza, jakby było widziane spod linii wody.

© Ivar Kvaal

W tym budynku masz szansę znaleźć się pod wodą, nad dnem morskim i są to doświadczenia z pogranicza lądu a morza. Dzięki temu zyskasz nowe perspektywy i sposoby widzenia świata, zarówno nad, jak i pod poziomem wody.

„Under” to nie tylko restauracja. W budynku mieści się również ośrodek badań nad środowiskiem morskim.

© NTBScanpix / Tor Erik Schroder

Mogą z niego korzystać interdyscyplinarne zespoły badawcze, by badać biologię morską i zachowanie ryb. Obserwacje odbywają się za pomocą kamer i narzędzi pomiarowych, które są zainstalowane na fasadzie restauracji i w jej pobliżu. Naukowcy będą w stanie dokumentować życie populacji, zachowanie i różnorodność gatunków żyjących w okolicznych wodach.

Oczywiście doświadczenia związane z pięknymi widokami to nie jedyna atrakcja restauracji.

© www.under.no

Można tam skosztować wykwintnych ryb i owoców morza. Ku naszemu zaskoczeniu, w menu widnieją także ptaki morskie oraz dzikie owce, które pasły się na pobliskim archipelagu.

Szefem kuchni jest Nicolai Ellitsgaard Pedersen!

Pedersen był wcześniej szefem kuchni w uznanej restauracji dla smakoszy „Måltid” w centrum Kristiansand. Pracował także w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji „Henne Kirkeby Kro” w Danii. To oznacza, że jedzenie przygotowane przez niego pobudza zmysły w ogromnym, wręcz kolosalnym stopniu!

Można pokusić się o 18-daniowy maraton dla smakoszy, jednakże wartość takiego posiłku może sięgać nawet do 900 złotych!

Posiłki wydają się być bardzo małe, ale z pewnością są warte spróbowania, bo pochodzą z kuchni Pedersena!

Restauracja skupia się na stworzeniu doskonałej kuchni, opartej na wysokiej jakości lokalnych produktach.

Kładzie też nacisk na zrównoważone pozyskiwanie darów dzikiej przyrody.

© www.under.no

Ponadto w restauracji znajduje się bar ze strefą relaksu, gdzie goście mogą spędzić czas przed i po posiłku.

© www.under.no

Miejsce, w którym postawiono restaurację jest oddalone o 15 minut jazdy samochodem od centrum miasta Lindesnes.

Stamtąd droga prowadzi do Spangereid, gdzie znajdują się słynne kanały Spangereid, rzekomo używane przez Wikingów i ponownie otwarte w 2007 roku.

Jeśli pojedziesz do końca drogi Spangereidveien, dotrzesz do innej ważnej atrakcji turystycznej w południowej Norwegii. Stoi tam latarnia morska Lindesnes!

© www.visitnorway.com

Jest ona tak istotnym punktem na mapie turystycznej, ponieważ jest najstarszą i najbardziej zjawiskową latarnią w całej okolicy. Jeśli lubisz dreszczyk emocji i nie straszne ci burzliwe warunki pogodowe, musisz tam pojechać!

© www.visitnorway.com

Hotel Lindesnes Havhotell oferuje komfortowe warunki zakwaterowania dla zwiedzających i znajduje się w niewielkiej odległości od restauracji. Można do niego dotrzeć bardzo szybko, nawet spacerkiem. Miej go na uwadze, gdy będziesz planować na obiad dziką owcę lub inne dziwności z restauracji „Under”!