Śledztwo wykazało bakterie kałowe na ekranach dotykowych w McDonald’s!

Śledztwo wykazało bakterie kałowe na ekranach dotykowych w McDonald’s!

Ekrany dotykowe kojarzymy najczęściej ze smarfonami i tabletami, ale tego typu urządzenia ułatwiają nam także korzystanie z bankomatów, biletomatów, czy punktów informacyjnych w centrach handlowych. Od 2015 roku udogodnienia dla klientów w postaci ekranów dotykowych do zamawiania jedzenia wprowadził także McDonald’s. Szacuje się, że do 2020 r. większość restauracji tej popularnej sieci będzie wyposażona w automaty do zamawiania hamburgerów, frytek, czy innych dań typu fast food właśnie z wykorzystaniem ekranów dotykowych.

Kamila Mrozek
1.12.2018, 17:31

Niestety ostatnie wyniki badań pokazują, że składanie zamówień w ten sposób to niekoniecznie dobry pomysł. Na wszystkich poddanych analizie próbkach z ekranów dotykowych w brytyjskich restauracjach McDonald’s znaleziono bakterie kałowe.

Próbki do badań zostały pobrane z zainstalowanych niedawno maszyn z ekranami dotykowymi, które znajdują się w następujących restauracjach sieci McDonald’s: Oxford Circus, Holloway Road, Oxford Street, Kensington High Street, Seven Sisters Road i Benthal Green w Londynie oraz Ramp i Pigeon Park w Birmingham.

Automaty do zamawiania jedzenia to duże ułatwienie dla pracowników sieci McDonald's i szybki sposób na zamawianie jedzenia przez klientów. Ale jak pokazały ostatnie badania laboratoryjne, ekrany dotykowe w takich urządzeniach są siedliskiem mnóstwa groźnych dla zdrowia i życia człowieka bakterii.

Korzystasz z ekranów dotykowych robiąc zakupy, albo zamawiając jedzenie w restauracji? Miej na uwadze, że na każdym z poddanych badaniom ekranów dotykowych w sieci McDonald’s odkryto toksyczne bakterie, między innymi te z grupy coli, które znajdują się w ludzkich odchodach.

© Sans Pression

Skąd groźne bakterie wzięły się na takich jak ten poniżej ekranach dotykowych?

© GRM Daily

Zdaniem dra Paula Matawele - starszego wykładowcy mikrobiologii z Uniwesytetu London Metropolitan takie ekrany nie są zbyt starannie czyszczone, a korzystają z nich setki ludzi, którzy niestety nie myją rąk.

© magazinetoday.de

Dr Matawele twierdzi, że wyniki badań przeprowadzonych w sieci McDonald’s bardzo zaniepokoiły i jego samego, i jego zespół badawczy:

Wszyscy byliśmy zaskoczeni, ile bakterii jelitowych i kałowych znalazło się na maszynach z ekranem dotykowym. Tego rodzaju bakterie wywołują infekcje, jakie znane są z groźnych zakażeń, które nabywamy w wyniku kontaktu z chorymi np. w szpitalach.

Tak wyglądają w powiększeniu bakterie coli, które znaleziono na próbkach z ekranów dotykowych. Oprócz bakterii kałowych niestety znalazły się tam również inne, niebezpieczne dla zdrowia człowieka bakterie.

© Mannheimer Morgen

Oprócz bakterii kałowych w zbadanych próbkach zidentyfikowano także inne niebezpieczne dla zdrowia bakterie np. klebsielli (wywołującej infekcje dróg moczowych, posocznicę i biegunkę), gronkowca (wywołującego zatrucie krwi lub wstrząsy anafilaktyczne) oraz listerii (prowadzącej do poronień i martwych urodzeń u kobiet w ciąży).

Listeria to kolejna rzadka bakteria, której znalezieniem na badanych próbkach byliśmy bardzo zszokowani. Ona może być bardzo zaraźliwa i stanowić duży problem dla osób o słabym układzie odpornościowym – wyjaśniał dr. Paul Matewele.

Zdaniem mikrobiologów zajmujących się badaniem próbek dostarczonych z ekranów dotykowych w McDonald’s groźne bakterie mogą utrzymywać się nawet przez kilka dni. Jak całą sprawę komentuje rzecznik sieci restauracji McDonald’s?

© sanspression.fr

Nasze ekrany dotykowe do samodzielnego składania zamówień są często czyszczone w ciągu dnia. Poza tym, każda z naszych restauracji zapewnia klientom możliwość umycia rąk przed jedzeniem – stwierdził rzecznik McDonald’s, zwracając jednocześnie uwagę, że badaniom poddano zaledwie 8 z 1300 brytyjskich oddziałów tej sieci restauracji.

Wady i zalety ekranów dotykowych? Ekrany dotykowe instalowane np. w restauracjach mają na celu zwiększenie ich wydajności, przyspieszenie procesu zamawiania jedzenia i zmniejszenia potencjalnych błędów przy składaniu zamówień u kasjerów. Wyniki badań przeprowadzonych w sieci McDonald’s pokazują jednak, że ludzie korzystając z nich, powinni przestrzegać szczególnych zasad higieny i nie jeść niczego bezpośrednio po ich dotknięciu.

Znalezienie bakterii kałowych na ekranach dotykowych to tylko jeden z powodów, dla których szczególnie powinniśmy dbać o higienę, korzystając z różnych urządzeń w miejscach publicznych.

Ile podobnych urządzeń dotknęliście chociażby w dniu dzisiejszym?

Kto tak naprawdę ponosi winę za przenoszenie się w miejscach publicznych różnych groźnych dla zdrowia bakterii?